Route Warstein, Meschede, Olsberg, Korbach, Bad Berleburg, Attendorn, Biggesee, Altena

Deze route brengt ons in Ober-Sauerland en leidt ons langs pittoreske dorpjes en wonderschone natuur in het middelhooggebergte van het Sauerland. De keuze om Winterberg achterwege te laten, heeft vooral met de het hoge toeristische gehalte te maken, maar kan uiteraard ingepast worden naar wens.

Deze route was gepland voor de meivakantie, maar hebben we uiteindelijk niet zelf gereden. Toch is het zeker de moeite waard, vandaar dat ik hem hier toch met jullie deel.

Onze route begint met een overnachting aan de Möhnesee – een stuwmeer – waar het prachtig fietsen is en in de buurt van Warstein, waar de route begint. We hebben een camperplaats uitgezocht, die prachtig ligt en voor de eerste nacht kan het prima zonder voorzieningen. Wel ligt het mooi bij een midgetgolf plek, een wildpark en restaurant. Ook wandelen behoort hier tot de mogelijkheden. En ’s avonds is het er een oase van rust.

320px-bilsteinhoehle_warstein2c_halle_der_60_riesenDe volgende dag brengt ons naar de Bilsteingrot in Warstein, een onderaards doolhof die bij een constante temperatuur van 8 graden een prachtig beeld geeft van de in duizenden jaren ontstane stalagmieten en stalactieten. Kortom een bezoek waard. De Rondleiding duurt ongeveer 30 minuten.

Daarna rijden we door naar Meschede, waar we een kort bezoek brengen aan Schloss Laer, al in 1300 genoemd en pas na overgang in de handen van de familie von Westphalen in de 17de eeuw ook daadwerkelijk als slot vernoemd. Met een rijke geschiedenis en mooie landerijen zeker een bezoek waard.

Voor een uitgebreidere wandeling, zeker met kinderen is een bezoek aan het zintuigenpad bij Meschede een aanrader. Dat onze zintuigen door de hedendaagse maatschappij en onze drukke bestaan steeds meer raken afgestompt, dat is veel mensen wel bekend. Dat de natuur ons daarin als leerschool kan helpen ze weer aan te scherpen is minder bekend. Dit pad loopt door de prachtige bossen en natuur met al haar verrassingen. Een leuke en speelse manier om alle zintuigen weer volop in te zetten.

Met al deze beweging wordt het tijd om door te rijden naar onze overnachtingsplek Aqua Olsberg. Een camperplaats in Olsberg bij het zwembad en op loopafstand van diverse supermarkten en het centrum van Olsberg. Sanitair is te gebruiken in het zwembad, echter alleen tijdens de openingstijden.

Ook vandaag staat er weer een wandeling op het programma. Naar de Bruchhause Steine. Gelegen op de 760 meter hoge Istenberg, kun je deze 4 stenen al van ver zien liggen. In een prachtig natuurreservaat met een ruime variatie aan flora en fauna en ook voor vogels een beschermd gebied, kun je optimaal genieten van al het goede dat de natuur heeft te bieden.

Na deze fikse klim is het tijd voor wat ontspanning. We rijden door naar de Erlebnisberg Sternrot waar we gaan rodelen. Op deze baan dwars door het bos heen is het een waar avontuur om naar beneden te rodelen. Met snelheden tot wel 45 km/h zijn de 3 puntsgordels geen overbodige luxe. De redelijke prijzen maken het alleen maar leuk om het vaker te doen en zo je eigen snelheid te verbeteren. Voor mijn kinderen staat dit met stip bovenaan de actielijst!

Nu kun je kiezen welke kant je op wilt. Via Brilon een prachtig dorpje met een aantal willingen-viadukt_01mooie bezienswaardigheden of via Willingen met het indrukwekkende spoorviaduct van begin 20ste eeuw. Een echt kenmerk uit de omgeving. Welke kant je ook op gaat, het is zeker de moeite waard. De route brengt je uiteindelijk naar de Diemelsee, een gebied dat zich af wisselt met heidevelden, bossen en water. En waar een ietwat schuine camperplaats de overnachtingsplek is. Een heerlijke plek om te wandelen, fietsen of te zwemmen als het weer het toe laat. Of gewoon heerlijk ontspannen genieten van de natuur.

De volgende morgen rijden we op ons gemak door naar Korbach. Met stadrechten verkregen in 1188, de Kuhbach die er doorheen stroomt en een aantal fraaie bezienswaardigheden en vakwerkhuizen zeer zeker de moeite waard om van te genieten en doorheen te lopen. De camper kan je kwijt bij de OBI markt op de Briloner Landstrasse, waar je eventueel ook nog een boodschap kan halen.

Na het drukke programma van de afgelopen dagen en de prachtige omgeving waar genoeg te doen is, zoeken we al vroeg de volgende camperplek op bij Landgasthof Wittgensteiner Schweiz bij Bad Berleburg. Deze afgelegen plek ligt prachtig bij een landbouwbedrijf met restaurant en café waar iedere dag verse kuchen en wafels worden gebakken. Natuurlijk kun je er ook genieten van het diner gemaakt van lokale produkten en zoveel je maar wilt eten voor een vaste prijs.

kahler_asten_summer_mountain_known_roof_167602De volgende dag vertrekken we op tijd om de Kahler Asten te gaan bewandelen. Met 841.9 meter één van de hogere bergen in het Sauerland en onderdeel van het Rothaargebergte. Hier zijn diverse wandelingen mogelijk van beginners tot gevorderden. Onze wandeling is zo’n 11.9 km en voert ons letterlijk rond de top van de berg. Op de top is een weerstation en een uitkijktoren. Als je minder uitgebreid wilt lopen zeker ook leuk om te bezoeken.

Via de binnenwegen en mooie routes rijden we richting Attendorn/Biggen. Na een aantal dagen vinden wij een camping altijd weer fijn. Even lekker douchen en ontspannen. Dit doen we op Camping Hof Biggen, een terrassen camping midden in het bos met zon en schaduwplaatsen. Het personeel is Nederlandssprekend en voor de camperaars is er bij beschikbaarheid een gratis leenauto om de omgeving te verkennen en dit alles met de acsi card voor ongeveer 15 euro voor 2 personen.

We blijven maar 1 nacht en rijden dan door naar de stuwdam in de Biggesee tussen Olpe en Attendorn. Een indrukwekkend bouwwerk die ons altijd blijft verbazen. Het levert een mooie wandeling op, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een rondvaart te boeken en zo vanaf het water te genieten van al het moois in en om de Biggesee.

Ook weer tijd voor een kasteel: Burg Altena. Deze burcht torent hoog boven Altena en wordt beschouwd als één van de mooiste burchten van Duitsland. In de 12de eeuw gebouwd, wordt dit gebouw nu als museum en jeugdherberg gebruikt. Zeker de moeite van het bezoeken waard, omdat er nagespeeld wordt hoe men in die tijden heeft geleefd. Een leuke en leerzame manier om de geschiedenis tot leven te brengen.

En dan zit het er alweer op, nog een laatste nachtje op de camperplaats in Altena, waar je voor je bezoek aan Burg Altena al kan gaan staan. Het is op loopafstand, zoals ook de supermarkt en het centrum. Je staat mooi naast de rivier de Lenne aan een wandelpad. Nog echt even volop genieten, voordat de reis ons weer terug naar huis voert.

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie